Search This Blog

Wednesday, March 30, 2011

talian hayat-24434!

Assalammualaikum...
errmmm...dah lama x update blog..yg sebenarnya ni pun baru post yg ke3 ....x palah..ilham dtng tetiba mlm ni...sya terinspirasi untuk update blog ni pun sebab yesterday (chewahhh be English plak) kemaren terbaca post kwn mengenai sorng celebrity yg cukup sya kagumi keperibadiannya..x lain x bukan Wardina Saffiyah...sapa x kenal kan? dia wrote a note tentng satu perkara penting yg  bg sya maha penting..iaitu 'SOLAT'...
sya rasa semua orng tau kan apa itu Solat khususnya orng Malaysia nie dn yg beragama Islam..tapi sedar kah kita masih ramai yg tdk menunaikannya? sya sebenarnya amat2 sedih dan terkilan bila perkara ini di abaikan dan d perlekehkan...sebagai Muslim yg tahu dan faham akan agama kita sudah tentu kita tau pokok asas Islam itu ada 5 kan?dan yg terutama Solat 5 waktu!!! bayangkanlah sehingga kini masih ada individu Islam tak mau solat??? ngeri bgi sya...
sya akui sya manusia biasa yg juga pernah melakukan kesilapan..sya pun nakal atau bak kata orng2 kmpung sya 'jajal' dulunya..alasan plak darah muda..masih remaja...tp Islam itu mensyaratkan bhwanya umur seawal 7 tahun hndaklah solat, inikan pula bila dah tua mcm nieee..(errr tua kah sya niee..)
kadang2 ntahlah juga sya menunaikan solat sebab sya tahu hukum nya WAJIB bila WAJIB x buat BERDOSA!!! so sya buatlah semampu sya...tp ada sebab lain yg menyebabkan sya untuk tdk mahu lg lalai dlm menunaikannya...rujuk entry pertama..tu pun klu paham lah..
berbalik pada kisah Wardina tadi..harapan sya agar kita dpt mencontohi akhlak nya dlm mendidik anak2 dan keluarga..dia seorng selebriti yg popular, cantik malah pintar...tetapi sya terharu bila dia juga seorng Muslimah sejati dan ikhls serta tegas dlm menjalankan dn menegakkan agamanya..
ermmm..insyaAllah klu ada ilham menulis sya update nest time for now im so sleepy..k gud nite!
 salam~